Lisa Jacobs

Uitvoering ‘Winter’ van Vivaldi

Lisa Jacobs en Het Gelders Orkest
Vrijdag 26 oktober | 20.15 uur
19.30 uur inleiding

Lisa Jacobs speelt Mozarts Vioolconcert nr. 5

muziek Sibelius – Andante festivo | Mozart – Vioolconcert nr. 5 | Tsjaikovski – Strijkersserenade | Wieniawski – Fantaisie brillante over thema’s uit Faust van Gounod
viool Lisa Jacobs | ensemble Strijkers van Het Gelders Orkest

‘Mijn viool is echt mijn maatje’, zegt Lisa Jacobs over haar in 1683 gebouwde Ruggiero-viool uit Cremona. Volgens haar een prachtig instrument, elegant en warm van klank, maar toch met een rauw randje. Deze muzikale vriend neemt ze uiteraard mee naar dit concert dat ze geeft, samen met Het Gelders Orkest in kamerorkestbezetting. Lisa schittert in een van de bekendste en meest geliefde vioolconcerten van de 18e eeuw. Het Vijfde Vioolconcert is het laatste dat Mozart schreef, maar ongetwijfeld het mooiste. Vooral de finale is bekend vanwege zijn exotische sfeer waardoor het concert met een knipoog wel eens ‘Turkse’ genoemd wordt. Ook de virtuoze Faust-variaties van Wieniawski zullen ongetwijfeld prachtig klinken op de oude Italiaanse viool van Lisa.

En zoals één viool al kan ontroeren, kan de warme klank van een heel strijkorkest dat helemaal. Daarom beperken de strijkers van Het Gelders Orkest zich niet alleen tot het begeleiden van Lisa, maar laten zij zich ook zelfstandig horen. Ze hebben gekozen voor een van de heerlijkste strijkerscomposities: de Serenade van Tsjaikovski. Geraffineerd laat deze Russische meester de sonore klank van viool tot contrabas uitwaaieren in de meest schitterende melodieën als een weemoedige elegie, een sprankelende wals en een spetterend ‘Tema russo’ als finale. Als opening van dit concert spelen de strijkers een ontroerende miniatuur van Sibelius.

Lisa Jacobs

Interview met Lisa Jacobs

Het Gelders Orkest

Musici van Het Gelders Orkest