Pauline Broekema

Het uiterste der zee
uitgegeven door De Arbeiderspers

Pauline Broekema – The Amsterdam Consort
Zaterdag 15 februari | aanvang 20.15 uur
inleiding 19.30 uur

De dochter van Meijer

muziek Antonin Dvořák, Charles-Édouard Lefèbvre, Maurice Ravel, Theodor Kirchner, Ervin Schulhoff e.a.
verteller Pauline Broekema | fluit Jeannette Landré | fagot, contraforte Marieke Stordiau | viool, altviool Albert Adams | piano Mariken Zandvliet

Meijer, de vader van de kleine Sara (1941) wordt met de eerste trein van Westerbork naar het Oosten gevoerd. Sara en haar moeder Mies duiken onder, om veiligheidsredenen gescheiden van elkaar. Na de bevrijding blijkt bijna niemand van hun grote joodse familie nog in leven. De dochter van Meijer gaat over bezetting en bevrijding. Over eindeloze jaren in onderduik. Over angst, heimwee, rouw en ongelofelijke veerkracht. Het is het verhaal van schoften en meelopers. En van stille helden, de mannen en vrouwen die hun leven riskeerden om er voor anderen te kunnen zijn, die leefden in verbondenheid.

De voorstelling is gebaseerd op Het uiterste der zee. De Arbeiderspers bracht dit boek van Pauline Broekema uit in 2018. Pauline is als geen ander in staat om het onnoembare te schilderen in verhalen. De musici omarmen de geschiedenis met werken en arrangementen van diverse componisten. Muziek en verhaal versmelten in het programma als een rode draad aan de tijd.

Pauline Broekema werd in Groningen geboren en werkte 34 jaar als redacteur-verslaggever bij de NOS en het NOS-Journaal. In januari 2019 nam zij afscheid. Daarnaast schreef ze verschillende boeken, waaronder de veelgeprezen familiekroniek Het Boschhuis (in Bilthoven). Onderzoeken en willen weten wat mensen drijft, vertellen wat zij heeft ontdekt, het is haar leven. www.paulinebroekema.nl

De musici van The Amsterdam Consort hebben elkaar gevonden bij optredens in andere topensembles zoals het Nederlands Blazers Ensemble en het Hexagon Ensemble.

Interview met Pauline Broekema

The Amsterdam Consort

Sara

Vader Meijer en moeder Mies

Overzicht overige voorstellingen