Johannette Zomer, Cécile van de Sant, Tulipa Consort
Zaterdag 16 maart | 20.00 uur

Stabat Mater | ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag

muziek Pergolesi – Stabat MaterArabische Lamentaties, Fado en Lofliederen van Hildegard von Bingen

sopraan Johannette Zomer | mezzosopraan Cécile van de Sant | fado zang Gisela João | ud Jawa Manla | qanûn Shaza Manla
ensemble Tulipa Consort: viool Elisabeth IngenhouszMarc Cooper | altviool Yoshiko Morita | cello Lucia Swarts | contrabas Maggie Urquhart | theorbe Michiel Niessen | clavecimbel Siebe Henstra | CaDanz dansgroep Zutphen

Internationale vrouwendag brengt vrouwen uit diverse culturen samen.
De dag staat voor solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. In het NRC stond: “In het Stabat Mater ervaren we schoonheid en droefheid, eenzaamheid én lotsverbondenheid. Het vermogen te verbinden wordt gepersonifieerd door de vrouw: in tijden van crisis en lijden zijn het vrouwen die families, gemeenschappen en naties bij elkaar houden. We zien het telkens weer in de brandhaarden in de wereld, in het Midden-Oosten, in vluchtelingenkampen, in vrouwelijke regeringsleiders.”

In zijn Stabat Mater toont Pergolesi dat vrouwen niet alleen binnenshuis bestaan, maar ook publiekelijk. Daarmee stijgt vrouwelijkheid ver uit boven moederschap en bevestigt het vrouwelijke waarden in de maatschappij. Dit optreden is een ‘ode aan vrouwen’ en wordt gevierd met muziek en dans uit verschillende tijden en windstreken.

Tulipa Consort