Nieuwjaarsreceptie voor inwoners van Muiden

zaterdag 13 januari | vanaf 18.30 in de Kazerne

De Stadsraad Muiden, de serie Proefkamermuziek en de Gemeente Gooise Meren slaan de handen ineen voor een Nieuwjaarsevent in Muiden. Zaterdag 13 januari zijn inwoners van Muiden van18.30 uur tot 21.00 van harte welkom in de Kazerne in Muiden. Samen met Muidenaren heffen burgemeester Han ter Heegde en leden van het college om 19.00 uur het glas op een gezond en voorspoedig jaar 2018.

Nieuwjaarsvoorstelling!

zaterdag 13 januari | 20.15 uur!! | Grote Kerk | Muiden

HEXAGON ENSEMBLE en
acteurs en dansers uit Basjkortostan

Nog enkele kaarten beschikbaar.

Sneeuwstorm – Alexandr Poesjkin

fluit Wout van den Berg | hobo Hans Wolters | klarinet Arno van Houtert | fagot Marieke Stordiau | hoorn Christiaan Boers | piano Frank Peters | acteurs en dansers van het Russisch Nationaal Academisch Drama Theater van Basjkortostan
regie Mikhail Rabinovich | muziek Georgi Vasiljevitsj Sviridov (arr.)

bij de nazit: traditionele folklore dans en zang Vaisi Gaskarov Ensemble

Het Verhaal

De 17-jarige Masja en officier Vladimir worden in 1811 hevig verliefd op elkaar. Haar ouders gaan echter niet akkoord met een huwelijk. Maar de geliefden besluiten in een nabij gelegen dorp in het geheim toch te trouwen. Echter, in de nacht waarin het huwelijk ingezegend wordt, scheidt een enorme sneeuwstorm hen op weg naar de kerk. Pas jaren later in 1816, na terugkomst van de troepen uit de strijd in West-Europa, blijkt wat er precies is voorgevallen in die dramatisch verlopen nacht.

Laat in die nacht arriveerde bij de kerk alsnog een koetsje. In het halfduister werd snel getrouwd. Maar bij de kus, bijgelicht door een kaars, bleek Masja getrouwd met een onbekende. Zij viel flauw en hij vluchtte.

Vladimir was op weg naar de kerk in de sneeuwstorm de weg kwijtgeraakt. Hij kwam pas in de ochtend aan toen Masja en de getuigen alweer naar huis waren gekeerd. Hij schaamde zich zozeer dat hij zich aansloot bij het leger dat tegen Napoleon streed. Kort daarna overlijdt hij bij de slag om Borodino.

Masja is ontroostbaar en blijft alleen. Pas in 1816, als Napoleon verslagen is en de soldaten terugkeren, komt de jonge huzaar Boermin te wonen op het landgoed naast dat van Masja.

Ze raken verliefd, maar hij houdt afstand. Masja begrijpt dit niet. Als de passie onstuitbaar wordt, ontlokt zij hem de verklaring. Boermin kan niet met haar trouwen, want hij is al getrouwd. Op een avond in 1812, hij had enorme haast om naar zijn regiment te gaan, ontstak er een verschrikkelijke sneeuwstorm. Hij raakte de weg kwijt en zag uiteindelijk licht bij een kerk in een dorpje. Hij werd naar binnengehaald en de priester vroeg: “Kunnen we beginnen?” “Ja natuurlijk, vader” antwoorde hij zonder nadenken …

Een winters verhaal van Poesjkin vol romantiek, passie en actie, waarin het Hexagon Ensemble muziektheater maakt met acteurs en dansers die aan de voet van de Oeral wonen en werken.

Met dit verhaal, van de grootste Russische schrijver Poesjkin, wordt tevens herdacht dat Nederland twee eeuwen geleden door Basjkieren en andere Russen bevrijd is van de overheersing van Napoleon. Leden van het college van B&W van de Gemeente Gooise Meren en afgevaardigden uit Basjkortostan zijn ook aanwezig bij de voorstelling.

Onder het genot van Nederlandse en Russische winterse drankjes zullen tijdens de nazit dansers en zangers van het Basjkierse folklore-ensemble Faizi Gaskarov acte de présence geven. Het ensemble maakt met grote regelmaat tournees over de wereld en is onderscheiden met de titel ‘Goodwill Ambassadors’ van UNESCO.

 

Coproductie Hexagon Ensemble, Russisch Staats Academisch Drama Theater van Basjkortostan en Art Connects People.

Alexandr Poesjkin

Basjkortostan Nederland

Festival 2018

Hexagon Ensemble, Ufa 2015