NEDERLANDS BLAZERS ENSEMBLE
woensdag 18 april | 20.00 uur

Gestreken en geblazen

muziek Antonín DvořákCelloconcert in b kl.t. opus 104 (bew. J. Dušek), Serenade in d kl.t. opus 44
cello Pieter Wispelwey | ensemble Nederlands Blazers Ensemble

Dvorák heeft in de instrumentatie van zijn Serenade voor blazers ook een cello en contrabas opgenomen. In dit monumentale werk vormen deze strijkers het fundament voor de 10 blazers. Het beroemde werk is een van de hoekstenen van het NBE-repertoire.

Pieter Wispelwey heeft het Celloconcert van Dvořák al talloze malen met symfonieorkest uitgevoerd. Maar ditmaal is de uitvoering door de Tsjechische componist Jan Dušek in een splinternieuw Blazers-jasje gegoten. Dvořák reinvented!

Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn. Met de vernieuwende programma’s, wil het NBE een groot publiek verrassen, boeien, ontroeren en prikkelen.

Pieter Wispelwey

Pieter Wispelwey (1962) behoort tot de eerste generatie cellisten die zowel de moderne als de barokcello meester zijn. Zijn repertoire reikt van Bach tot Schnittke, Elliot Carter en speciaal voor hem geschreven composities. Bij de ontwikkeling van zijn muzikale persoonlijkheid werd begeleid door verschillende grootheden: als Dicky Boeke en Anner Bijlsma (Amsterdam), Paul Katz (USA) en William Pleeth in (UK). Wispelwey speelt zowel solo met symfonieorkesten als in kamermuziekverband en speelde in vele mooie concertzalen in o.a. Londen, Parijs, Sydney en New York. Hij wordt een van de meest charismatische musici van zijn generatie genoemd.

Pieter Wispelwey bespeelt een 1760 Giovanni Battista Guadagnini cello en een 1710 Rombouts barokcello.